Heren Hoofdklasse – Trio van der Bos nog ongeslagen

Het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra boekte zaterdag in Broeksterwâld alweer de zesde achtereenvolgende zege van dit seizoen. In een mooie en onderhoudende finale moest de formatie van Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar zich op 5-4 en 6-2 gewonnen geven door een buitenslag van Hans Wassenaar. Het was bepaald geen appeltje eitje voor Van der Bos c.s. 

Daarvoor ging er tijdens de wedstrijd te vaak iets mis. Kleine zaken die gemakkelijk hadden kunnen leiden tot de eerste nederlaag van het seizoen maar als de nood het hoogst is, dan is trio Gert-Anne van der Bos op zijn best. Marten Bergsma c.s. kwam met 2-0 voor doordat Tjisse Steenstra op 6-4 te ver plaatste en Taeke Triemstra op 1-0 en 6-6 de bal ‘oan’ zou hebben gehad. Taeke Triemstra was furieus en zijn antwoord loog er niet om: vier geweldige bovenslagen waren het gevolg. 

Niet passeren van de kaats door Hiemstra op 2-1 en 4-6 bracht de stand weer in evenwicht. Slordigheden aan de kant van Van der Bos maakte de weg vrij voor trio Bergsma om uit te lopen naar een 4-2 voorsprong doordat Steenstra op 3-2 en 6-6 net te ver plaatste. Bergsma c.s. liep zelfs uit naar een 4-2 en 6-2 stand en leek zo door te stomen naar een veilige en beslissende 5-2 voorsprong, maar zo ver kwam men niet. 

Vier achtereenvolgende missers van Bergsma zorgden feitelijk voor de ommekeer in de partij. De kwaadslag van Hiemstra op de opslag van Steenstra op 4-3 en 4-6 bracht een gelijke stand aan de telegraaf. Het negende eerst was spannend en voor beide formaties  lagen er kansen. Op 4-4 en 4-4 sloeg Steenstra boven. Vervolgens sloeg Hans Wassenaar buiten maar Steenstra sloeg op de bal. Maar zoals zo vaak zorgde Triemstra op 4-4 en 6-6 voor de afrekening door voor de zesde maal boven te slaan. 

In het laatste eerst miste Bergsma, behield Van der Bos de kleine kaats met een prima opslag en plaatste Steenstra een fraaie zitbal. Vervolgens kon Hiemstra de partij nog rekken met een fraaie retourslag maar op 5-4 en 6-2 was de misser van Wassenaar genoeg voor de zesde zege van het seizoen.

Opslager Gert-Anne van der Bos werd uitgeroepen tot koning van de partij. Hij ondervond stevige concurrentie van Steenstra en Triemstra maar bleef beiden een neuslengte voor. Het was voor Van der Bos weer het eerste koningschap sedert lange tijd. Op 22 mei 2017 was zijn laatste uitverkiezing in Sint Annaparochie.

Trio Gert-Anne van der Bos zat mooi in de lijst en kon de krachten sparen voor het slotakkoord. Remmelt Bouma c.s. (5-1 en 6-4) en Haije Jan Nicolay c.s. (5-0 en 6-2) leverden weinig problemen op. In recordtijd werden de bordjes verzameld. Een staand nummer deed de rest.

De premiewinnaar had het aanzienlijk zwaarder en mocht van geluk spreken dat de eerste twee hordes nog werden genomen. Enno Kingma c.s. had lang kansen tegen Bergsma c.s. waarvan de opslager nog steeds moeilijke tijden doormaakt. Ook nu waren de missers van Bergsma niet op de vingers van twee handen te tellen. Dat men alsnog aan de voordelige kant kon blijven zegt ook alles over de geboden tegenstand van Kingma c.s. (5-3 en 6-2).

Trio Auke Boomsma had lang goede kansen om verder in de lijst te komen maar de zestien missers van Boomsma en Feenstra waren ook hier te veel van het goede ondanks het goede uitslagwerk van Laas Pieter van Straten. Op 5-4 en 6-6 lag de kaats te ver voor dezelfde Van Straten.
De halve finale tegen Jelte-Pieter Dijkstra c.s. was de beste partij van opslager Marten Bergsma. Hij hield de ballen er nu goed voor en dankzij zijn inspanningen kon op 5-2 en 6-0 de vlag al uit.

De derde prijs ging dus naar trio Jelte-Pieter Dijkstra c.s. dat aan de zege op Menno van Zwieten c.s. genoeg had. De formatie Van Zwieten maakte wel punten maar geen eersten en daar is het bij het kaatsen nu eenmaal om begonnen. (5-2 en 6-4).  

Broeksterwoude in cijfers: 1. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 2. Auke Boomsma, Marten Feenstra en Laas Pieter van Straten 4-5 en 6-6; 3. Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar  – 4. Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong 5-3 en 6-2; 5. Haije Jan Nicolay, Pier Piersma en Evert Pieter Tolsma 6. André van Dellen, Bauke Dijkstra en Tsjerk Elsinga 5-1 en 6-2; 7. Remmelt Bouma, Jelte Visser en Willem Heeringa – 8. Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra  1-5 en 4-6; 9. Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 10. Jelte Pieter Dijkstra, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden 2-5 en 4-6. Tweede omloop: 2. Auke Boomsma c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 2-6; 5. Haije Jan Nicolay c.s. – 8. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 2-6; 10. Jelte Pieter Dijkstra c.s. staand nummer. Halve finale: 10. Jelte Pieter Dijkstra c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 2-5 en 0-6; 8. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer. Finale: 8. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-2.

Bron: www.knkb.nl
Tekst: Jan Braaksma