Heren Hoofdklasse v.f. beperkt.

BROEKSTERWÂLD – Zaterdag 10 juni 2017 –  Op trio Gert-Anne van der Bos staat op dit moment geen maat. In Broeksterwâld werd zaterdag alweer de vierde zege van dit seizoen geboekt. Na de mispeer in Dronrijp waren er zeges in Sint Annaparochie, Dokkum, Dongjum en nu in Broeksterwâld. Net als in Dokkum en in Dongjum was de koningstitel voor Tjisse Steenstra. Was er over de keuzes van Dokkum en Dongjum geen discussie mogelijk in Broeksterwâld ondervond Steenstra stevige concurrentie van opslager Gert-Anne van der Bos. Zijn misse serie in de finale deed hem waarschijnlijk de das om. Maar vooral in de eerste omloop blies hij het perk Dylan Drent en Hans Wassenaar bijna om ver. 

In de finale leek de formatie van Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Evert Pieter Tolsma bij 4-1 en 6-6 op een dood spoor te zijn beland maar was het Van der Bos die op onverklaarbare wijze Van Zuiiden c.s. nog even een helpende hand toestak door een aantal opeenvolgende missers. Via 4 om 2 werd het nog 4 om 3 maar daarnazette Taeke Triemstra de seinen op veilig door twee fraaie bovenslagen. Op 4-3 en 6-4 verzilverde Steenstra vervolgens de kaats. Na de achtste zitbal van Van der Bos volgden missers van Van Zuiden en Van der Schoot. Op 5-3 en 6-2 besliste Van der Bos de partij met een zitbal.In punten zat er nog al een flink verschil tussen beide parturen. 60 om 40. Van die 40 punten kreeg trio Van Zuiden c.s er 30 cadeau…

Opslager van der Bos kaatste in de eerste omloop tegen het sterke partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hans Wassenaar zijn beste partij. Met het mes tussen de tanden werd Bergsma c.s. bij de strot gegrepen en in hoog tempo lanceerde Van der Bos zijn raketten. Via zeven zitballen en twee missers werd het in sneltreinvaart 2-0 en later 3-0. Door toedoen van Van der Bos c.s. kwam Bergsma c.s. weer enigszins de partij. Het blijft de achilleshiel van trio Gert-Anne van der Bos. Te vaak wordt een veilig lijkende voorsprong weer uit handen gegeven. Op 5-3 en 6-6 plaatste Hans Wassenaar nog een fraaie zitbal maar op 5-4 en 6-2 viel de opgeslagen bal van dezelfde Wassenaar buiten de lijnen.

In de strijd om de premie of niets tegen Johannes van der Veen, Hendrik Jan van der Velde en Thomas van Zuiden leek het weer een eenzijdige partij te worden. Taeke Triemstra klapte er lustig op los en via tweemaal 6-4 en eenmaal 6-6 was het zomaar drie schone eersten voor Van der Bos c.s. Maar de zitbal van Van der Veen op 3-0 en 6-6 deed het beeld van de partij veranderen. De schwung was er bij Van der Bos c.s. uit. Het is kenmerkend voor hen. Maar daarna was het toch weer Van der Bos die met een zitbal op 3-2 en 6-4 de laatste twijfels weg nam. De bovenslag van Tjisse Steenstra op 4-2 en 6-2 werkte verlossend. Op 5-2 en 6-0 was de achtste zitbal van Van der Bos voldoende voor de zege.
Peter van Zuiden c.s. waren de gehele dag prima bij de les. Sober kaatsend, weinig fouten maken. Dan kom je heel ver in het huidige kaatsen waar alles op snelheid is gebaseerd.

Bauke Triemstra c.s. mocht dan hoger staan aangeschreven in de praktijk bleek daar niets van. De opslag en de uitslag liep van geen kanten en na twee eersten gelijk was trio Van Zuiden die het tempo bepaalde. Bauke en Patrick waren weer goed voor vijftien missers en dan win je geen wedstrijden meer. Ook in het perk scoorde alleen Alle Jan Anema een voldoende. Op 5-4 en 6-4 was passeren van de kaats door Kees van der Schoot voldoende voor de winst.
Jelle Attema c.s. bleven ook lang aan het elastiek hangen. Dreigend was het bijna nooit maar de zevende zitbal van Attema op 5-4 en 6-2 maakte het potje toch nog spannend. Maar de gehele achtervolging was voor niets want op 5-5 en 6-0 was de zesde zitbal van Peter van Zuiden die de partij geschiedenis maakte.

De halve finale tegen het favoriet partuur van Enno Kingma, Pier Piersma en Jouke Bosje was tot eersten gelijk spannend maar daarna was de zitbal van Van Zuiden op 1-1 en 6-6 die de partij een ander gezicht gaf. Trio Van Zuiden pakte de puntjes en trio Kingma wilde wel maar het ging gewoon niet. Alles knapte bij de handen af. Op 5-2 en 6-6 miste Enno Kingma aan de opslag.

Trio Enno Kingma ging met het derde geld er vandoor door de winst op trio Menno van Zwieten c.s. De laatste kwam met 5-3 voor maar ontspoorde toen. Tot dan hadden Van Zwieten en Zijlstra maar zes keer het perk gemist. Toen de laatste slag op 5-5 en 6-4 stond de teller op achttien stuks.

Cijfers Broeksterwâld. 1. Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Jan Schurer – 2. Elgar Boersma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa 5-2 en 6-6; 3. Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Patrick Scheepstra – 4. Peter van Zuiden, Kees van der Schoot en Evert Pieter Tolsma 4-5 en 4-6; 5. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra – 6. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hans Wassenaar 5-4 en 6-2; 7. Hendrik Tolsma, Martijn Olijnsma en Sjoerd de Jong – 8. Johannes van der Veen, Hendrik Jan van der Velde en Thomas van Zuiden 4-5 en 6-6; 9. Enno Kingma, Pier Piersma en Jouke Bosje  – 10. Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra 5-5 en 6-4;  Tweede omloop: 1. Jelle Attema c.s. – 4. Peter van Zuiden c.s. 5-5 en 0-6;  5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 8. Johannes van der Veen c.s. 5-2 en 6-0;  9. Enno Kingma c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Enno Kingma c.s.  – 4. Peter van Zuiden c.s. 5-2 en 6-6; 5. Gert- Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 5. Gert-Anne van der Bos c.s. –  4. Peter van Zuiden c.s. 5-3 en 6-2.

Wedstrijdverslag door Jan Braaksma (knkb.nl)

Klik hier voor het fotoverslag van Steven Zwart Fotografie Media en Techniek